Sedan sist


Tisdag 17/4: Tae Bo högintensiv kondition 8 min + styrka:
10 min mage, 5 min ben och 5 min armar (28 min)
Måndag 23/4: Yourself fitness (cirkelträning, 30 min)

Summa april: Futtiga 8 pass


Sjuk



Lördag 5/5: Powerwalk, 5 km.

Måndag 7/5: TaeBo, "vanlig", 35 min
Tisdag 8/5: Yourself fitness (cirkelträning, 30 min)
Torsdag 10/5: Yourself fitness (cirkelträning, 45 min)
Fredag 11/5: Yourself fitness (cirkelträning, 45 min)

Tisdag 15/5: Löpning, 3.2 km
Fredag 18/5: Promenad, 2.1 km
Fredag 18/5: Yourself fitness (cirkelträning, 45 min)
Söndag 20/5: Löpning, 3.45 km
Söndag 20/5: Promenad, 5.2 km

Tisdag 24/5: Löpning, 5.2 km



All världens dieter

Som viktoperad funderar man ofta (i alla fall jag) på olika dieter, olika sätt att fortsätta att gå ned i vikt, träning m.m. Ibland även till en överdrift (tyvärr), men det kanske inte är så konstigt när man haft en rejäl övervikt och "drastiskt" gått ned en hel del. Nöjd? Nej, fan, tyvärr. Så trist och trött jag blir på mig själv. Men även om jag inte är nöjd så är jag både glad och tacksam.

Jag har ju lyckats gått ned mina 75%-80% av övervikten, helt enligt statistiken - men det är ju en del kvar.

Dietträsket också för den delen är ju enormt. GI, Atkins, LCHF, ISO (LCHQ) osv osv osv. Gemensamt är ju ofta att det är kolhydraterna som är boven i dramat, vilket jag är ganske ense om.

"Många" har blivit sålda på LCHF (Low carb, high fat) som går ut på att du äter så lite kolhydrater som möjligt (ca max 5 gram / 100 gram föda (5%)), ta bort alla lightprodukter och var inte rädd för fett. Jag tycker en hel del verkar vettigt, men jag är inte såld. Första delen är personlig, nämligen många av de största, svenska, förespråkarna av LCHF tycker vi viktopererad har stympat vår kropp och kan inte förstå hur vi kunnat göra något sånt när man "så enkelt" kunnat gått ned med LCHF - avskyvärt tycker jag. För det andra är jag inte helt övertygad om att denna metod är bra i längden. Men det är ju bara vad jag tycker/känner/tror. Fungerar det för dig och du mår bra, kör på! Är du intresserad av LCHF rekommenderar jag sidan "LCHF för nybörjare, Kostdoktorn"


Om jag skulle gå på någon diet tycker jag ISO-dieten verkar intressant, eller LCHQ (Low carb, high quality) som den även kallas. ISO innebär egentligen att portionerna fördelas på 33% protein, 33% kolhydrater och 33% fett. Men du kan även äta mindre kolhydrater (ca 20%). Balansen är viktig och att det är av bra kvalitet. I motsats till LCHF "får" du inte äta fett från ex. bacon, korv eller annat mättat fett utan det ska vara mer "lågkalori", dock ej light vad jag kan förstå då det innehåll ofta mer socker. Kolhydraterna ska självklart inte heller vara "snabba". Läs mer på www.isodieten.se (trist att det kostar att bli medlem dock). Det negativa är ju  att enligt vissa riktlinjer så ska du endast äta 1600 kcal/dag vid viktnedgången, vilket kan ibland bli kämpigt (kan jag tänka mig).

Nä, att snickra ihop något man själv trivs med är nog ändå bäst.

Mjölk uppåt väggarna

Projekt "göra om hem" har liksom stagnerat lite. Men nu äntligen har det börjat röra på sig igen. Imorgon ska sambon svänga förbi Mio i Kristinehamn och köpa med sig "vår" sänggavel. Sedan ska det kompletteras med en del från Ikea.

Nyss beställde jag poster till köket "Mellanmjölk", som ska sitta ovanför kökssoffan tillsammans med en väggklocka och en skylt "Delicous".



Linfröknäckis

Detta var både mums och enkelt att baka. Perfekt för mig som egentligen inte är sådär förtjust i att knåda, jäsa osv, men däremot älskar knäckebröd. Det blir ju lätt att man äter mycket bröd i vardagen, frukost - mellanmål - kvällsmat. Vill man dra ned på kolhydraterna är dessa perfekt då de innehåller mindre än hälften av mängden kolhydrater än "vanligt knäckebröd".
MEN tänk på att de är linfrö-baserade, dvs. ej bra att äta för mycket av (överkonsumering av linfrön kan vara farligt då de innehåller cyanid). Men håller du dig till rekommenderad dos 1-2 matskedar (10-20 gr) per dag ska det inte vara någon fara. Vad jag kunde läsa mig till finns det inga förgiftningsfall heller - men det kan vara bra att veta! I receptet används 120 g linfrön (hela) som delas upp i 18 bitar, vilket blir avrundat ca 7 gr/bit.

Receptet kommer från tidningen iFORM nr 6, 2012.


LINFRÖKNÄCKEBRÖD:
18 bitar
120 g linfrön (hela)
2 tsk havssalt
80 g havrekli
60 g sesamfrön
1,5 äggvita

Häll linfrön i en skål och täck med vatten. Låt dem dra i ca 15 min så de "suger" i sig vattnet. Tillsätt havssalt, havrekli,  sesamfrön och äggvita och blanda allt samman noga. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, jag som har vanlig ugn hade 200 grader vilket fungerade bra. Täck en plåt med bakplåtspapper och bred ut degen med en degspade (degen täcker nästan hela plåten). Grädda i sammanlagt ca 30 min, men ta ut efter 15 min och skär i bitar (grädda sedan tiden ut). De är klara när de är spröda och ljusbruna (jag lät de "grilla" lite längre för att få färg - kanske beror på "vanliga ugnen). Förvaras i kakburk, svalt.


Näringsinnehåll per skiva:
Energi: 37 kcal
Protein: 1,5 g
Kolhydrater: 4 g (i "mina" sportknäcken är det 9,7 g/skiva)
Fett: 2 g
Kostfibrer: 1 g



Födelsedagar, snor och majbrasa

Förr, förra helgen på lördagen firade vi Markus bror som fyllde år. På söndagen sedan följde jag med mor och Gunnar till min käre bror Kjell som skulle (under veckan) fylla 40 år. Sambon fick däremot stanna hemma med ryggskott *aj aj*

Det var riktigt kul att få träffa broder, det är inte så ofta. Vi mumsade smörgåstårta och bäljade i oss kaffe. Mysigaste familjen bestående av fina frun Nina och de 4 "bebisarna" (2 mopsar, 2 schäfrar).

Tisdagen sedan började jag få ont i halsen. Utvecklade sig till fullslagen förkylning med feber, för både mig och sambon. Fick sjukskriva mig torsdag och fredag, och det händer INTE ofta.

Helgen har ju då varit i sjukdomens täcken. Små efterdyningar som snuva finns kvar, men annars mår vi bra. I måndags firade vi in Våren med majbrasan i Persberg och ett spektakulärt fyrverkeri. Tisdagen (1 maj) hälsade vi på mor för att hämta cykel, men också för att träffa nyaste, tillfälliga, tillskottet i familjen. Chihuahuan Tindra som ska bo hos mamma fram till september nångång då matten hennes ska jobba utomlands. Full rulle var det allt på henne och pojkarna. Så kul att se.

NU kära vänner är det vår, äntligen har löven börjat slå ut och gräset ha blivit grönt!


RSS 2.0