Matplanering v. 48

Ja kanske lite sen publicering, men här kommer matplaneringen för denna vecka.

Liten omjustering från förra veckan:

v. 47
Söndag: Fisk med äggsås och potatis
Söndag: Korv och stuvade makaroner

v. 48
Måndag: Fisk med äggsås och potatis
Tisdag: Kycklinggryta (smaksatt med rödvin, champinjoner, paprika, lök och vitlök) med pasta
Onsdag: Korvstroganoff med ris
Torsdag: Rester (då jag vet att jag jobbar sent + Markus jobbar e.m.)
Fredag: Kassler med örtsås och pasta
Lördag: IKEA-lunch (ev. kokt korv med bröd på kvällen)
Söndag: Köttfärssås

Nya tag

Ja, veckans träning har nästan varit obefintlig. Tisdag: Cardio-kickboxning, 30 min och Lördag: Powerwalk ca 3 km. Jag har en hel lista (i mitt huvud) med olika ursäker och orsaker till varför jag inte tränat mer. Men det skiter i stället i och satsar på nya tag denna vecka!

Har nu under lunchen varit uppe på Vårdcentralen och fått EMBLA-plåster, ett sk. bedövningsplåster, för att senare idag ska jag upp till barnmorskan och ta ur min gamla p-stav och sätta in en ny. Yay, nej! Det är inte särskilt trevligt, men behövs däremot endast göras var tredje år. Passade även på att lämna blodprover för kontroll av mina värden (järn, socker, B12 m.m.). Fyra rör blod fattigare blev jag, och 30 min lunch.

Julens intåg

Charmen med jul försvann för många år sedan. Jag växte upp och i släkten fanns det inga fler barn. Eftersom jag själv inte har några barn så har inte riktigt julen bitit sig fast igen. Men visst drömmer även jag om riktig "Jenny Nyströms" jul med mat och mys. Jag tror jag är lite splittrad, erbjuds jag en mysjul tackar jag ja, men om den uteblir så gråter jag inte....Men jag är inte så anti-jul som jag ibland kan låta att vara.

Pyntandet hemma är inte på så jätte hög nivå. Då ingen firar jul i vår lägenhet (vi åker ju alltid bort) så vill jag inte ha tomtar överallt. Mestadels blir det ljusstakar och adventsstjärnor, för jag ÄLSKAR lampor, glitter och ljus (vilket är det absolut bästa med jultider). Jag har inga särskilda julgardiner eller någon julgran. MEN hittade denna lilla plastis på IKEA som skulle passa perfekt bredvid soffan. Så en sådan vill jag nog ha hemma.

Bild från IKEA.se  Granen heter "Fejka"

 

Men självklart, när vi (om vi) får barn så vill jag ha den "perfekta" julen med glitter, snö, julstök, gran, julstrumpor, pepparkaksbak m.m.

 

Kan ni förresten förstå att det är 1:a Advent på söndag. Vart är snön undrar nog många? Julbord med jobbet på lördag inplanerat.

 


Matplanering v. 47

 

Bönsallad med tacofärs
Bild (och recept från tasteline)



Måndag: Bönsallad med tacofärs
Tisdag: Spenatsoppa med ägg
Onsdag: Fläskfiléwok med nudlar
Torsdag: Stekt kyckling med ugnsrostade rotsaker
Fredag: Ugnsfalu med potatismos (Markus)
Lördag: Julbord på Hellefors Herrgård med jobbet
Söndag: Fisk med äggsås och potatis

Veckan....

Veckans irritation: Schenker har slarvat bort mitt paket! Hmpf.
Veckans lycka: Vi verkar äntligen hittat vad det var för fel på bilen...
Veckans jobb: Nästa nummer inför Advent och Julskyltningen. Plus trycksaker.
Veckans gottit: Nån tårtliknandekaka som mumsades på lördagkväll - blev bjuden.
Veckans träning: Måndag: 1 tim styrketräning, onsdag: löpning 5 km (37 min), söndag: 5 km powerwalk och 45 min styrketräning.

För övrigt: Lyckades tvätta 7 tvättar på lördagen. Bestämde mig nämligen för att rensa igenom handdukar, gardiner och sängkläder. En hel del ska kastas, väldigt lite sparas och resten skänkas till loppis - och det var  där det blev extra tvätt för även om det ska skänkas bort vill man ju att det ska vara rent!

Plockade och rensade även uppe på vinden i vårt förråd. Bar ned alla lådor med saker jag rensat bort för loppis eller liknande som sedan blivit att samla damm, så yay nu är lägenheten full med saker - men dessa ska även skänkas bort.

Felsorterat eller feldistribuerat

Men åh, damn you Schenker. Har ni skickat mitt paket till Norrland eller?

Annonsstopp

Ja idag är det annonsstopp på jobbet vilket betyder lite jagande. Alla kommer liksom inte ihåg att annonsstopp innebär att färdigt material till annonserna ska lämnas in. MEN det brukar lösa sig i slutändan.

Börjar dock se lite suddigt, tröttheten har slagit till så ikväll blir det soffpotatis. Men först matlagning då, uäck när man är trött. Gör variant av planerade maten (skinksnitzel i ugn) till köttgryta som får smaksättas av rödvin, grädde, champinjoner och paprika. Vi får se.

Låt mig inte somna nu de sista 20 minuterna på jobbet (japp, detta jag gör just nu kallas blogg-paus!).

Varm Apelsinsås

Apelsinsås:

2 schalottenlökar
rivet skal av 1/2 apelsin
3/4 dl pressad apelsinsaft
1 dl torrt vitt vin
2 dl hönsbuljong
1 tsk riven ingefära
ca 1 msk Maizena för ljusa såser
1-2 msk smör
salt, peppar

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite matfett. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, vin, buljong och ingefära. Låt såsen puttra samman ca 5 minuter.
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Låt såsen på nytt koka upp och red av den med Maizena. Såsen ska vara lite simmig. Smaka av och vispa ner smöret så att såsen blir blank. Smaka av med salt och peppar.
Receptet hittade jag på Hemmets Journals hemsida.

Denna sås brukar jag använda som GRUND Själv har jag använt vanlig gullök, torkad ingefära och har aldrig silat av den. Skulle tro att det även går att slänga i lite grädde eller creme fraiche om man vill ha en mer krämig sås. Gott till kyckling med ugnstekt potatis, ris eller pasta.

Matplanering v. 46

Måndag: Hemmagjord Chili con Carne (med mycket grönsaker)

Tisdag:
Ugnsstekt kycklinglårfilé i apelsin/vitlöksmarinad,
apelsinsås och jasminris/färskpasta (man tar vad man har)

Onsdag:
Fisk i vitvinssås och ris

Torsdag:
Skinksnitzlar i sås och potatis

Fredag:
Mr M's mat
Projekt där sambon får ansvara för en matdag i veckan tills han
känner sig säkrare i köket, målet är 3 dagar/veckan.


Lördag:
Ugnssteka tjocka revbensspjäll och potatismos

Söndag:
Något med köttfärs, vad återstår att se

PS. Vad tusan är det med radbrytning och space i blogg.se? Irriterande. HAH nu ett par dagar senare gick det att formatera rätt!

Att synas i mörkret

Vi har redan från barnsbenen blivit matade med information om att reflexer är viktigt, ändå är vi urusla på att faktiskt använda reflexer. Nej kära vänner, ni syns inte alltid fast gatuljus finns och är tända. När jag är ute och springer använder jag en reflexväst, ibland vantar och pannban med reflex märkning, jacka med reflexmärkning på armar och ändå känner jag ibland att jag är för dåligt "upplyst". Därför, högt uppe på önskelistan just nu Amphipod Xinglet. Tänk så smidigt att istället kunna ha denna än den, för stora, fladdrande västen. Alt. en reflexväst som är mer anpassad till löpning. Just Xinglet finns inte att köpa i Sverige, men jag ska banne mig kolla upp vad frakt och liknande skulle kunna kosta.

Det, plus reflexband som jag kan fästa på armar och ben skulle vara finemang!

Jag har sett några andra varianter här i Sverige som bl.a. ryttare brukar använda, kallas reflexkoppel/hölster men tycker att denna variant verkar synas bättre.



 

 

PS. Ett par värmande underställs-boxershorts skulle inte vara helt dumt. Märkte sist jag var ute och sprang att skinkorna blev riktigt kalla, samtidigt som det inte är tillräckligt kallt för att använda hela underställstights.

Slöaste söndagen, nystartade vecka & skumma gubbar

Slöaste slöiga söndagen var igår, men det var välbehövligt. Vaknade med lite huvudvärk, men inget värre. På lördagen blev det nämligen en hel flaska rödvin (il Conte, som faktiskt var gott) + ett par glas vitt vin. Kanongod mat bestående av kotlett, potatisklyftor, rödvinssås, hemmagjord bearnaisesås, fetasostsallad, kokta/friterade morötter. Det var mums! Till kvällen hade jag med mig hemmagjorda tunnbrödschips, fetaost dipp, sweet chili dipp och morotsstavar. Det blev inget spelande men en hel del tjat.

Dagen agenda: Förutom jobb - handlingslista till Mr M, så jag ska måste då komponera ihop veckans matmeny.

För övrigt: Skum gubbe, 40-års åldern, gul jacka och keps knackade på hemma igår. Öppnade dörren på glänt och där stod han och bara flinade. Efter ett par sekunder sträckte han fram näven för att hälsa, men sa ingeting, presenterade inte sig - så jag sa "Nej" och stängde snabbt dörren och låste. Förmodligen var det väl bara någon försäljare eller liknande - men man presenterar väl för tusan sig och inte bara stirrar? Nåväl.... (Han påminde lite om Mark Zuckerberg, fast en äldre version).

Lugna-lördag

Mjukstartat lördagen men sovmorgon. Känns att man alltid tar igen de missade timmarna från jobbveckan första helgnatten. Välbehövligt och underbart. Frukost på sängen... nej inte riktigt, men serverad frukost framför tv:n och kaffe. Kan det blir bättre? Ja "Så mycket bättre" (höhöhöhö). Kikade nämligen på svenska "Så mycket bättre" avsnitt 1, hade både del 1 och 2 på lager. Det enda svenska programmet jag tittar på. Och det är bra. Del 2 fick sedan bli framför dator via tv4play samtidigt som Mr M både dammsög och torkade golven (yay!).

Nu med en proteinsmoothie bäddad i magen ska jag börja med att skriva upp tvätt-tid (så jag kommer ihåg) sedan blir det en lite löprunda på cirka 3,3 km jämt lagomt. Passar på med en tur genom skogen (mot Aborrtjärn) när det är ljust ute.

Planerar sedan en omelett med lite kyckling i och ikväll blir det, som nedre inlägget redan står, umgängeskväll.

Aktivt försök och vinexpertis

Ja, jag ska göra ett ärligt försök att blogga mer. Om jag nu kan hålla "vad jag lovar" får framtiden förutse, men allt handlar i grund och botten om RUTIN! Helgerna kan bli svåra då det oftast inte blir mycket datortid. Nej, jag är inte så social och aktiv som det låter, men mycket att ev. slöande spenderas oftast vid tv:n på helgerna.



Idag har jag snabbutbildat mig inom vin á la 5 minuters jämförelse på systembolagets hemsida, yay. Haha, ja, någon vinexpert kommer jag nog aldrig bli. Men ska till systemet och leta efter rödvinet il Conte. Ja, jag erkänner, det var nog egentligen flaskan jag föll för - men syra/strävhet/fyllighet-jämförelsen visade att den booorde vara bra.... Om jag hittar flaskan kommer smakprovning ske imorgon, lördag med vänners sällskap. Nämligen ett par Karlstadbor som kommer till Filipstad = mat, vin och kanske...tamtetamtamtam kortspel/sällskapsspel.


 

Planer för framtida bloggning:

 

1. Spara min matplanering här - jag är ju "duktig" och försöker planera mat i tid. Har ibland publicerat här och ska försöka göra det till en vana. För hur underbart är det inte att ha ett litet arkiv när fantasin brister?

 

2. Kanske även lägga upp min träning. Jag är ingen stortränare - men det kan hjälpa ändå en bit på vägen. Använder mig av sports-tracker.com via android-app. Har fungerat väldigt bra, det jag saknar dock är att man enbart kan mäta konditionsträning. Brukar dock registrera min styrketräning manuellt.

 

3. Ja, det får vi se om vi kommer på något mer....

 

NOTE TO SELF: Permanentades av mor i lördags (5 november), vi använde mjukpermanent (vätska) och de gröna rullarna upp till och de röda nedtill. Så jag kan komma ihåg nästa gång! Hah.


Snabbt avstamp.... 3 år också

Gör ett snabbt avtryck och konstaterar, ännu en gång, jag är en av de sämsta bloggaren någonsin. Har tappat rutin helt och hållet på att skriva. Nytt projekt - daglig insikt i Jessicas ordinära liv?

3 år sedan operationen har passerat, mina känslor är ungefär som när jag firade "500 dagar som opad" (läs här).

Livet annars? Ja, jag jobbar på samma ställe som förut med samma som förut = kul och samtidigt lite tråkigt. Bor i samma lägenhet med samma gubbe. Ni ser, inte mycket ändras!

  • Glasögonen har jag inte riktigt vant mig vid, men florerar med tre olika par.
  • Dricker kopiösa mängder från jobbets kaffemaskin som i sin tur ger mig sur mage.
  • Motionerar, jag faktiskt. 2-3 löppass i veckan och lite styrketräning då och då.
  • Viktnedgången, stenfast. - 55 kg, känns som jag fastnad där. Fast måste ned 20 kg till för att kallas "smal".
  • Jag är fortfarande rökfri, snart 11 månader (gubben likaså) VI ÄR DUKTIGA!
  • Knegar på med livets berg o dalbana.

Yes, thats me.


RSS 2.0