Dan före dopparedan...

Eller nej det är inte jul ännu. Utan närmare bestämt Oxhälja! Det är tusentals vallfärdar till Filipstad och handlar, dricker, äter och handlar lite mer.

Staden Filipstad uppstod p.g.a. det goda läget och blev ett handelscentrum mellan Vänerbygden och Bergslagen. Hit kom lantbrukare och handelsmän och sålde sina produkter till gruv- och skogsarbetarna på bestämda tider på året. Ett sådant tillfälle var i början på september, då grönsaker, säd, frukt o.dyl. skördats. Det blev starten för marknaden i Filipstad. De som skulle handla kom långväga ifrån och hade många resdagar åt båda hållen, varför de passade på att roa sig när de var på höstmarknaden.

Oxhälja är Sveriges största marknad och den har anor från 1600-talet. Den går av stapeln i Filipstad årligen första helgen i september.

Källa wikipedia.se


Kommentarer
Postat av: anna

svar: jo tonårsintriger kan absolut vara underhållande, jag är tex ett stort fan av OC, men det är oftast de lite mer genomtänkta serierna som sätter sina spår :)

2009-09-04 @ 09:39:13
URL: http://addspirit.blogg.se/
Postat av: josefine

då var marknanden över, önskar jag köpt lite brända mandlar men är ju ganska nöjd ändå, då är de kopparbergs marken nästa, men vi funderar på att åka till arvika marknanden ochså..kankse intreserad av att följa med =) kram

2009-09-07 @ 11:00:24
URL: http://josefinejulen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0